Usenet tweaks

Ga direct naar:
Software
Werkt het nog niet?
Hardware
Usenet

Inleiding

Deze tips zijn bedoelt om mensen te helpen met het behalen van hogere snelheden dan 300-400 Mbit met usenet. Uiteindelijk is de snelheid afhankelijk van meer dan alleen je internetsnelheid die je volgens je provider krijgt. Zo is bij het downloaden van usenet ook belangrijk waar je naartoe download en waarmee je download, zowel software als hardware.

Nou lijkt het allemaal enorm mooi, 1000 Mbit internet, maar in de praktijk is het op dit moment nog lastig om dit vol te krijgen en ook met behulp van de tips die volgen lukt het over het algemeen niet om dit vol te krijgen. Persoonlijk heb ik ervoor gekozen dat ik een ondergrens wilde hebben van rond de 80MB/s en een verwachting tot ongeveer 110MB/s. In de praktijk variëert hier de snelheid bij mij dan ook tussen.

Verder ga je voorlopig dit soort snelheden niet via WiFi halen.

Wij gaan hier in eerste instantie uit van het gebruik van Newsbin Pro 6.xx, eventueel worden op een later moment nog andere pakketten toegevoegd.

*Daarnaast ben je ook afhankelijk van de usenet provider, van Tweak krijg je een usenetpakket waarmee je tot ongeveer 400 Mbit kan downloaden. Om je verbinding dus wat meer te gebruiken wordt aangeraden op z’n minst nog een betaalde provider erbij te nemen. * ( dit gedeelte wordt nu getest, eerder leek dit het geval, maar uit sommige tests blijkt ook dat je met Tweak usenet tot rond de 100MB/s kan halen.)

Daarbij komt nog dat het mogelijk is dat deze instellingen niet voor iedereen werken, zoals eerder al gezegd is het ook afhankelijk van de hardware waarop het gebruikt wordt.

Software gedeelte

Zoals eerder gezegd is voor het halen van de optimale snelheid tot nu toe het meest succes behaalt met Newsbin pro 6.x. Hierin moeten echter wel een aantal tweaks gedaan worden voordat dit werkt. Deze settings werken voor PC’s met 8gb geheugen of meer, aangezien we Newsbin 4gb ruimte gaan geven van het ram geheugen, niet dat dit altijd volledig gebruikt gaat worden, maar het helpt wel om hogere snelheden te halen.
Daarnaast wordt aangeraden om eerst naar een SSD te downloaden, dit omdat bij een HDD de mogelijkheid hoger is dat deze de schrijfsnelheid niet bij kan houden. In Newsbin kan worden ingesteld om eerst te downloaden naar een SSD en vervolgens uit te laten pakken naar een HDD. Dit kan in het Setup scherm onder Options.

Let op! Snelheid kan per NZB variëren en kan afhankelijk zijn van de leeftijd

De volgende stappen zijn om het geheugen dat Newsbin kan gebruiken te vergroten:

1. Installeer Newsbin Pro zoals je dit normaal zou doen.

2. Open Newsbin, ga naar Options>Options, klik vervolgens op “Open data folder”

3. Sluit Newsbin af! Let er goed op dat dit is gedaan, anders werkt het aanpassen hierna niet!

4. Klik met de rechtermuisknop op Newsbin.nbi en kies voor Open with/Openen met en kies hierbij dan je tekstbewerkings programma. Notepad++ is hiervoor geschikt onder andere.

5. Ga naar het onderdeel Performance en voeg de volgende twee regels toe onder [Performance]

ChunkCacheSize=4000
MaxCacheLimit=4000

Je kan hier ook meer invullen afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar geheugen dat je hebt. Let er op dat het linker getal nooit bij de 0 komt, als dit gebeurd moet je het getal verhogen.

6. Sla de wijziging op en sluit de tekstbewerker af.

7. Start Newsbin opnieuw op en kijk of er onderaan cache
Staat dit er niet? Probeer dan opnieuw vanaf stap 2.

( 8. Ga naar View > Servers

9. Kijk daar of je hier 1 of 2 servers hebt staan, mocht je er 1 hebben staan, voeg dan een nog een server toe door naar Servers > Add server te gaan.

10. Klik op New server, en voeg de nieuwe server toe, zet de priority op 1. Klik op OK.

11. Kijk of beide servers priority 1 hebben. Zo niet pas dit dan aan door met rechtermuisknop op de server te klikken en de setting aan te passen.

Gebruik voor de Tweak usenet 40 lijnen, hiermee kan je ongeveer tot in de buurt van 400-500 Mbit halen. ) Dit gedeelte is niet perse nodig om hogere snelheden te halen.

Werkt het nog niet?

Mocht je na deze aanpassingen nog steeds problemen hebben, kan je even TCPoptimizer  draaien.

1. Voordat je iets doet, maak even een backup van de huidige settings. File > Backup current settings.
2. Op het moment dat je dit programma draait kan je het beste de volgende settings proberen, gebruik hiervoor niet de setting Optimal maar custom en pas alles aan volgens de screenshots, behalve het onderdeel TCP Window Auto-Tuning, houd deze op de normale setting

opti1

opti2

 

3. Klik op Apply changes en exit.

4. Test nog een keer met Newsbin wat dit doet voor de snelheid.

Mocht je na de aanpassingen van TCPoptimizer nou problemen hebben in de browser, ga dan terug naar de oude settings. En op dit punt moet je dan zelf gaan kijken wat wel werkt, hier hebben we nog niet veel verder naar gekeken.

Hardware

Voor het halen van 100MB/s, is gebruik gemaakt van de standaard Zyxel router van Tweak zonder verdere aanpassingen hierin. Daarnaast is dit gedaan met een kabel van 15meter van cat5e. De snelheid is gehaald op een Intel 9301CT Gigabit CT Netwerk Adapter. Daarnaast wordt er weggeschreven op een SSD een Vertex van 128gb, waarnaast windows draait. Cpu is een intel 2500k.

Het is mogelijk dat je met een Realtek of onboard netwerk kaart niet dezelfde snelheden kan halen.

Wij weten niet precies met welke hardware de snelheden verder te halen zijn, maar hiermee is het in ieder geval mogelijk.

Usenet

Hier een aantal vergelijkingen van usenet providers, getest door Kmichael:

Sunny usenet zonder SSL, weinig tot geen verschil met SSL
sunny

XsNews

xsnews

Astraweb

Astraweb

Supernews

Supernews

Tweaknews (let op schaal tot 500Mbit)

tweaknews

Sunny usenet en Tweak

tweaksunny

Alle providers samen

alle samen

 

De instellingen voor Newsbin zijn uitgezocht door Kmichael, hiervoor enorm veel dank!

Link naar het Tweakers topic